Omgaan met verlies en verdriet
Deze blog is geplaatst op 04/06/2022

Een dierbare verliezen door overlijden of door scheiding heeft voor ieder mens een heel grote impact. Vroeg of laat krijgen we allemaal mee te maken. Hoe we er mee omgaan is heel verschillend. Iedereen kiest bij de verwerking zijn eigen weg. Er is geen goed of fout, het één is alleen meer helpend dan het ander.

Een groot verdriet voelen is moeilijk en overweldigend. We weten soms niet hoe we er mee om moeten gaan en kunnen als reactie daarop ons gaan focussen op andere dingen. Activiteiten, hobby’s of werk, sporten of mensen opzoeken om ons verdriet of de eenzaamheid niet te hoeven voelen. Deels is dit ook helpend, maar als het een vlucht wordt, dan blijft er geen ruimte over om je verdriet te uiten en raken we langzaam uit balans. Niet altijd maken we deze keuzes bewust, heel vaak zijn  dit ook onbewuste keuzes.

Het is helpend als je je verdriet toe kunt laten in kleine stappen door het te observeren, zonder het te willen veranderen. Als je dat doet, zul je merken dat je gevoelens na een aantal minuten veranderen. Dat de emotie milder wordt. Als een ui kun je zo langzaam laagje voor laagje je verdriet afpellen. Want we zijn onze emoties niet, we hebben ze. Onze tranen zijn verbonden met de genegenheid voor de persoon die we verloren hebben en het gemis dat we voelen. Als we ons verdriet kunnen voelen, vergroten we ons bewustzijn en hoeft het niet meer zo prominent aanwezig te zijn. Daarmee verdwijnt onze dierbare niet uit onze herinnering, alle mooie herinneringen blijven. Wel maak je meer ruimte voor je eigen levensgeluk.

Naast het toelaten van je verdriet werkt het ook positief om bezig te zijn met dingen die je energie geven of die gericht zijn op het creëren van je eigen toekomst. Dat kan sport zijn, wandelen, creatief bezig zijn, tuinieren, de inrichting van je huis veranderen, een kamer opruimen of opknappen, koken met vrienden, alles wat bij jou past en je energie geeft, zodat je in balans kunt blijven of opnieuw kunt komen.

Wil je na het lezen van deze blog begeleiding in jouw rouwproces? Vind je het moeilijk om bij je verdriet te kunnen komen? Neem dan contact met me op. Bel of mail me om een afspraak te maken, dan loop ik een tijdje met je mee op jouw weg.

© Liesbeth Burgers-Peerenboom