Ziek zijn en een dapper besluit naar herstel
Deze blog is geplaatst op 03/01/2022

Ieder mens wil gelukkig zijn en zijn werk met plezier en voldoening doen, dat is waar ik in geloof.

Als je dat op dit moment niet meer lukt en je je ziek hebt moeten melden, dan ben je meestal al een aantal keer tegen je grenzen aangelopen. Dit kan behoorlijk confronterend voor je zijn. Er kunnen allerlei emoties naar boven komen. Gevoelens van onmacht, boosheid, verdriet, teleurstelling, je alleen voelen of soms zelfs depressiviteit. Vaak is het nodig om deze gevoelens een (korte) tijd te voelen, hoe gek dat misschien ook klinkt voor je omgeving. Je hebt deze ervaring nodig om urgentie te voelen en een volgende stap te willen en kunnen zetten.

Enkele redenen voor langdurig ziekteverzuim kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Werk gerelateerde stress
  • Een burn-out
  • Conflicten op de werkvloer
  • Geringe steun die je ervaart van je leidinggevende
  • Privéproblemen
  • Het overlijden van een dierbare

Als je je namelijk zo rot voelt ga je verlangen naar een moment waarop  je je beter voelde. En vanuit dit verlangen kun je gaan werken aan je herstel.

Onder een langdurigere ziekmelding gaat vaak een diepere  oorzaak schuil. En dit kan ook niet genomen rouw zijn.  Hoe kun je jezelf genezen als je de oorzaak niet weet?  Precies, zolang je je niet bewust bent van de oorzaak, kun je ook niet werken aan je herstel. Daarom is professionele coaching of verzuimbegeleiding zo belangrijk om tot de kern te komen.

Ben je al even ziek of voel je dat je misschien langer uit gaat vallen, zorg dan voor professionele ondersteuning in overleg met je werkgever. Vaak kan je werkgever je financieel ondersteunen door (een deel van) de coachgesprekken te bekostigen, informeer naar de mogelijkheden op je werk.

Zelf het roer in handen nemen door een afspraak te plannen kan je al een heel goed gevoel geven, het is de eerste stap en een dapper besluit dat je neemt. Je geeft daarmee aan dat je iets wilt veranderen aan je situatie. Met als doel herstel en terugkeer in je huidige baan of een baan die beter bij je past.

Klinkt dit verhaal je geloofwaardig in de oren? Wil jij werken aan je herstel en de regie over jouw leven weer in handen nemen, bel of mail me dan, ik ondersteun je graag in jouw proces.

© Liesbeth Burgers-Peerenboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Liesbeth Burgers-Peerenboom